Usein kysytyt kysymykset (UKK)
Keräsimme tähän joitakin usein kysyttyjä kysymyksiä, joista voit löytää kaipaamasi vastauksen. Jos et kuitenkaan löytänyt etsimääsi, niin kannattaa ottaa yhteyttä kyseisen rahoitusyhtiön asiakaspalveluun tai meihin sähköpostitse.
Kuka voi saada lainaa?
Erilaisia vaatimuksia lainoja varten on varmaankin yhtä paljon kuin, mitä on eri lainatyyppejä. Usein pienempiin lainoihin (pikavipit) vaaditaan ainoastaan 18 vuoden ikää ja puhtaita luottotietoja, kun taas suurempien kulutus- tai tililuottojen kohdalla vähimmäisikäraja voi olla jopa 26 vuotta. Tämän lisäksi lainahakijalta vaaditaan lähes poikkeuksetta seuraavia asioita:
- Suomen kansalaisuutta
- Moitteettomia (julkisia) luottotietoja
- Pysyvää osoitetta Suomessa
- Tuloja (eläke, palkkatulot, muu säännöllinen tulo)
Paljonko lainasta aiheutuu kuluja?
Kuten myös lainaehtojen kohdalla, niin lainasta aiheutuvat kulut riippuvat useata tekijästä, joita ovat laina-aika, lainasumma, lainatyyppi, maksuerät ja hakijan luottoluokitus. Kuitenkin todellinen vuosikorko on helpoin vertailukriteeri, kun etsit sopivinta lainaa itsellesi. Tähän listasimme tyypillisiä todellisia vuosikorkoja eri lainoille:
- 500 euron pikavippi, laina aika 14 – 30 päivää: 400%
- 5000 euron kulutusluotto, laina-aika 6 – 12 kuukautta: 35%
- 50 000 euron laina, laina-aika 15 vuotta: 7%
Mikä on todellinen vuosikorko?
Todellisella vuosikorolla tarkoitetaan korkoprosenttia, johon on yhdistetty normaalin listakoron lisäksi tilinhallinnasta aiheutuvat kustannukset. Erilaisia hallintokuluja voidaan lisätä lainoihin esimerkiksi tilinhoitomaksun, laskutuslisän tai nostoprovision muodossa, jonka takia pelkkää nimelliskorkoa ei kannata aina vertailla.
Mikä on lainauskielto?
Lainauskielto tarkoittaa itse tehtävää ilmoitusta, jolla kiellät yhtä tai useampaa rahoitusyhtiöt myöntämästä luottoa sinulle. Tämä toimenpide on tarkoitettu erilaisille ihmisille, jotka ovat syystä tai toisesta joutuneet velkakierteeseen tai eivät kykene hallitsemaan omaa rahankäyttöä tai lainaamista. Usein taustalla on uhkapeli- tai alkoholiongelma. Voit hakea itsellesi lainauskiellon tekemällä kirjallisen ilmoituksen siitä suoraan rahoitusyhtiölle tai vastaavasti Suomen Asiakastieto Oy:lle.
Miksi en saanut lainaa?
Lainahakemuksen hylkäämiseen tyypillisiä syitä ovat esimerkiksi liian alhainen ikäraja, virheellinen hakemus, liian alhaiset tulot tai aikaisemmat maksuhäiriöt. Jos kuitenkaan kyse ei ole mistään näistä, niin voit kysellä hylkäämisperustetta suoraan rahoitusyhtiöltä. Ikävä kyllä rahoitusyhtiöt eivät ole useinkaan velvollisia ilmoittamaan syytä, joten he voivat myös kieltäytyä sen antamisesta.
En pysty maksamaan lainasummaa takaisin, mitä teen?
Lainan takaisinmaksussa kannattaa aina olla tarkkana, sillä näin vältyt kaikilta turhilta ylimääräisiltä kuluilta. Jos et kuitenkaan syystä tai toisesta pysty suorittamaan yhtä tai useampaa maksuerää sovitusti takaisin, niin kannattaa olla välittömästi yhteydessä rahoituspalveluun. Ottamalla yhteyttä heihin, voit mahdollisesti sopia esimerkiksi uudesta maksusuunnitelmasta, eräpäivän siirtämisestä tai vaikkapa lyhennysvapaasta kuukaudesta. Vaikka näistä järjestelyistä kertyykin lähes aina ylimääräistä maksettavaa, niin ovat ne aina halvempi vaihtoehto kuin laskun maksamatta jättäminen.
En ole saanut laskua, voinko lykätä maksua?
Minkään rahoituspalvelun kohdalla laskun hukkuminen ei ole käypä syy maksun laiminlyöntiin. Ei ole merkitystä oletko hukannut laskun, unohtanut maksaa sen vai onko posteljooni jättänyt tuomatta sen kokonaan. Jos lasku on myöhässä, niin viivästyskorko voidaan lisätä velkasummaan välittömästi, jonka lisäksi sinulle aiheutuu lisäkuluja muun muassa viivästysmaksuista.
Mitä tapahtuu, jos en maksaa lainaa takaisin?
Jos velkaa ei makseta takaisin kehotuksista ja maksumuistutuksista huolimatta, niin lainasumma siirtyy aikanaan perintään. Tämän tapahtuu usein kahden muistutuskirjeen jälkeen. Perintäyritys lisää lainasummaan omat kulunsa ja vie asian tarvittaessa käräjäoikeuteen. Jos lasku menee käräjäoikeuteen asti, niin asiakkaalle merkitään todennäköisesti myös maksuhäiriömerkintä, joka voi tehdä lainojen, luottojen tai jopa puhelinliittymän saamisesta erittäin hankalaa.